• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/Armadalab-%C3%87evre-ve-%C4%B0%C5%9F-Hijyeni-Laboratuvar%C4%B1-103799056670123/

    

Çevresel Gürültü Ölçümleri

Firmamız Çevre ve Şehircilik Bakanlığından almış olduğu yetki belgesi ile Çevresel Gürültü Ölçümlerini ilgili mevzuatlara (Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması dari Yönetmelik,  Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Eğlence Yerlerinden Kaynaklanan Çevresel Gürültünün Kontrolü Genelgesi (2011/11)  göre yaparak raporlarını sunmaktadır.Gürültü Ölçümleri A ve/veya B tipi sertifikaya sahip alanında uzman personellerimiz tarafından yapılmakta ve raporlar hazırlanarak ilgili mercilere sunulmaktadır

Çevresel Gürültü Ölçümleri ve Özel İstek Gürültü Ölçümleri Hangi Aşamalarda Yapılmaktadır?

  • Çevre İzni Başvurusunda,

  • ÇED Başvurusunda,

  • Sağlık Bakanlığı Tarafından Yapılan Kamu ve Özel Hastaneler Kalite Denetimleri Aşamasında, 
  • Enerji Santralleri Kabul Aşamasında,
  • ISO 14001 Çevre Yönetimi Kapsamında,

  • İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı Başvurusunda (işletme/tesisler ile işyeri, atölye ve imalathaneler vb.), 
  • Canlı Müzik İzin Belgesi / Canlı Müzik Ruhsatı Başvurusunda (Eğlence Yerleri, Müzikhol, Bar, Cafe, Disko, Restorant , Turizm Konaklama Tesisleri vb.),

  • Şikayet Üzerine, çevresel gürültü ölçümleri yapılarak ilgili yönetmeliklere göre değerlendirmeler yapılmakta ve raporları hazırlanmaktadır.

Gürültü

Günümüzde yaşadığımız çevrenin kalitesini ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen önemli faktörlerden biri de gürültüdür. Gürültüyü, “hoşa gitmeyen, istenmeyen, rahatsız edici ses” olarak tanımlayabiliriz. Ses, nesnel bir kavramdır. Yani ölçülebilir ve varlığı kişiye bağlı olarak değişmez. Gürültü ise öznel bir kavramdır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere bir sesin gürültü olarak nitelenip nitelenmemesi kişilere bağlı olarak değişebilir. Kimilerinin severek ve eğlenerek dinlediği müzik diğerlerini rahatsız edebilir.

Özellikle hızlı büyüyen şehirlerde, mesken ve sanayi alanlarının plansız ve iç içe gelişmesi, trafik yoğunluğunun artması, elektrik, elektronik ve mekanik aletlerin günlük hayatımıza daha çok girmesiyle birlikte gürültüden rahatsızlık artmakta ve giderek insanlarımızın dinlenebilecekleri, çalışabilecekleri kısaca huzurlu şekilde yaşayabilecekleri mekânlar azalmaktadır.

Diğer taraftan, başkalarının istirahat hakkına saygının ve çevre hassasiyetinin yeterince gelişmediği durumlarda, eğlence ve diğer günlük faaliyetlerden kaynaklanan gürültü, yoğun şikayetlere ve başta işitme kaybı ve uyku bozukluğu olmak üzere ciddi fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklara sebep olmaktadır.

Gürültü kapsamında verilen izinler nelerdir?

  • 7 Mart 2008 tarihinde yayımlanan çevresel gürültü ile ilgili yönetmelik ile getirilen ve tesislerin almakla yükümlü oldukları “Gürültü Kontrol İzni”, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik ile tek bir çatı altında toplanmış ve Ek-1 ve Ek-2 Listesinde yer alan tesis ve faaliyetler için “Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisansı” alınması yükümlülüğü getirilmiştir. Gürültü konusu da bu izin kapsamında ele alınmakta ve Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde yer alan tesis ve faaliyetlerden oluşacak çevresel gürültünün seviyesinin belirlenmesi ve sınır değerlerin aşılıp aşılmadığını göstermek amacıyla hazırlanan akustik rapora istinaden değerlendirme yapılmaktadır.

  • Canlı Müzik İzni; Gerçek enstrüman ve/veya seslerle veya banttan ya da elektronik olarak yükseltilmiş ses kaynağı kullanılarak müzik yayını yapılabilmesi için Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereği belediyeden veya il özel idaresinden alınan izin. (İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporuna verilecek uygun görüşe dayanarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı veren yetkili kurum tarafından verilecektir.)

 

Kimler gürültü izni almak zorundadır?

Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2’sinde yer alan ve yanında “ * ” işareti bulunmayan aynı zamanda 4 Haziran 2010 tarihli ve 27601 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin 33 üncü maddesinin (ç) bendi ile getirilen muafiyet kapsamına girmeyen faaliyet ve tesisler için Çevre İzni veya Çevre İzin ve Lisansı kapsamında gürültü ile ilgili değerlendirmenin yapılması gerekmektedir.

Hangi Durumlarda Ölçümler Yenilenmelidir?

  • Gürültüye maruziyetin aşağıdaki durumlara bağlı olarak değişim göstermesi halinde ölçümlerin tekrar edilmesi yararlı olacaktır:

  • Bir işletmede bulunan gürültü kaynaklarından herhangi birisinin kaldırılması veya yeni bir kaynağın daha faaliyete geçmesi.

  • İşletmenin Çalışma koşullarının değişerek gürültü seviyesinde büyük değişimler oluşturması. (Kapasitenin veya çalışma zaman dilimlerinin artması v.b.)

  • İşletmeye herhangi bir yapı elemanının eklenmesi veya kaldırılması (duvar, cam v.b.)

  • İşletme Gürültüsüne Maruz Kalan Alıcının Gürültü Kaynağına Bakan Cephedeki Kalma Seviyesindeki Artış (Gürültü Kaynağını gören alıcı cephesindeki alıcının daha uzun kalması)

Gürültü izninden muaf olan ya da gürültü kapsamında izin almış olan işletmeler istediği kadar gürültü yapabilir mi?

Gürültü izninden muaf olan ya da gürültü kapsamında izin almış olan işletmeler istediği kadar gürültü yapamazlar. Çevre izni ve lisansı kapsamında gürültü açısından değerlendirme yapılmaması veya izin alınmış olması durumu faaliyet ve tesislerin çalışmasına izin verilmediği veya istediği kadar gürültü yapabilecekleri anlamı taşımamakta olup, söz konusu faaliyet ve tesislerin ÇGDY Yönetmeliğine uyumlu olarak çalışması gerekmektedir.